Organisasjonsutvikling
Profesjonsfaglige fellesskap
"Skolen skal være et profesjonsfaglig fellesskap der lærere, ledere og andre ansatte reflekterer over felles verdier, og vurderer og videreutvikler sin praksis." (punkt 3.5 i "Overordnet del" LK20).
Organisasjonsutvikling i Randabergskolen foregår gjennom profesjonsfaglige fellesskap. Alle ansatte deltar aktivt i skolebaserte kompetansetiltak på den enkelte skole.
I Randabergskolen er det et mål å ha et godt samarbeid på tvers av skolene for skolelederne hvor de kan støtte hverandre, utveksle erfaringer og sammen utvikle bedre kompetanse som ledere.
Randabergskolen forsetter arbeidet med DEKOM og Kompetanseløftet som en del av sin organisasjonsutvikling.
Et profesjonsfaglig fellesskap
Alle ansatte må delta aktivt i et profesjonsfaglig fellesskap. I fellesskapet skal vi dele erfaringer, reflektere og vurdere praksis sammen og legge grunnlag for å prøve ut nye metoder.
Dette ser vi ved at...
Skoleledelsen leder det pedagogiske og faglige samarbeidet mellom lærerne og tar ansvar for kontinuerlig utviklingsarbeid som fremmer læring, endring og innovasjon. Hver skole har en strategi for hvordan de videreutvikler arbeidet med et profesjonsfaglig fellesskap, hvilke konkrete tiltak de arbeider med på skolen og hvordan skolen ser at tiltakene fungerer.
Skolebidragsindikatoren skal vise at alle skolene over tid løfter elevene over det nasjonale snittet.
Skoleledelsen er åpne for ny erfaring gjennom å oppmuntre lærere til å prøve ut og forske i egen praksis.
Skoleeier følger opp skolene gjennom de årlige kvalitetssamtalene.
Felles tiltak for skolene
Månedlige fellesmøter mellom skoleledere på tvers av skolene, ut over rektormøtet, med fokus på utviklingsstrategien.
Skoleeier gjennomfører samlinger med ulike funksjoner (f.eks. spes.ped.veileder, SNO-lærere og ulike ressursgrupper) for erfaringsutveksling, kompetanseutvikling og forventningsavklaringer.
Utviklingsarbeid i skolebaserte partnerskap med UiS og ledernettverk i DEKOM region Midt-Rogaland.
Alle skolene er med i adhoc og faste tverrfaglige møter med andre tjenesteområder i kommunen.
Utviklingsstrategien er en del av organisasjonsutviklingen av skolen, og skal revideres annethvert år i samarbeid med kommunalsjef for oppvekst og skolelederne.
Harestad skole
Konkrete tiltak på egen skole for å nå målene i utviklingsstrategien om organisasjonsutvikling
Harestad skole har høsten 2023 revitalisert skolens grunnmur via et felles arbeid rundt skolens respektstandarder, nytt trivsels- og ordensregler og skolens rutiner og sedvane i saksgang ved brudd på ordensreglementet. Arbeidet tok utgangspunkt i ståstedsanalyse juni 2023 .
Fra høsten 2024 inngår Harestad skole i Udirs Læringsmiljøprosjekt med varighet over to år. Læringsmiljøsenteret bidrar med veiledning og fagdager. Skolen samarbeider med Audun Myskja, UiS og PwC om å utvikle ny kompetanse for å styrke elevers selvregulering og å møte lærerprofesjonens økende kompleksitet.
Interne kurs basert på personalets ønsker og behov.
Trinnkontrakter med fokus på samarbeid vil bli utformet på alle trinn (StartSmart).
Nyansatte møtes ved skolestart og ved tilsettinger underveis i året av felles standardisert gjennomgang av skolens praksis.
Harestad skole er en skole med to adskilte bygg, og med et og samme verdigrunnlag og felles prosjekt for livsmestring for alle elever gjennom hele grunnskoleløpet. Vårt utviklingsarbeid skal kjennetegnes av felles retning og overordnede mål (jamfør mål for underveisvurdering/LK2020), og med innhold og konkretiseringer tilpasset det læringsspennet den enkelte avdeling representerer.
Konkrete kjennetegn på hvordan skolen ser at tiltakene over virker
Arbeid med skolens kjerneverdier, rutiner og regler: Suksess her kan måles ved å se på hvor godt disse verdiene, rutinene og reglene er internt forstått og implementert. Dette kan vurderes gjennom medarbeiderundersøkelse, samarbeid og konfliktløsning.
Veiledning for nyutdannede: Hvis dette tiltaket er vellykket, vil nye lærere føle seg mer støttet og forberedt i sine roller. Dette kan måles gjennom feedback fra nyutdannede, og grad av selvstendighet i rollen, og om den nyutdannede fortsetter i yrket.
Interne kurs: Suksessen av disse kursene kan evalueres gjennom feedback fra personalet, samt observasjoner av endringer i undervisningspraksis eller andre relevante ferdigheter.
Grødem skole
Konkrete tiltak på egen skole for å nå målene i utviklingsstrategien om organisasjonsutvikling
Trinnkontrakter med fokus på samarbeid vil bli utformet på alle trinn (StartSmart).
Gjennomgang av skolens kjerneverdier, rutiner og regler regelmessig.
Interne kurs basert på personalets ønsker og behov.
Sosiale og faglige sammenkomster for å feire suksesser og bygge et sterkt team med psykologisk trygghet.
Skoleåret 2024/25 utdannes alle pedagoger som praksislærere og alle pedagogisk støttepersonell (skole og SFO) i Gode relasjoner - Godt skolemiljø. Fra skoleåret 2025/26 inkluderes alle i Gode relasjoner - Godt skolemiljø.
Konkrete kjennetegn på hvordan skolen ser at tiltakene over virker
Trinnkontrakter: Hvis dette tiltaket er vellykket, bør det være en merkbar forbedring i samarbeidet mellom ansatte på alle trinn. Det vil kunne gi mindre slitasje og mer tid til arbeidet inn mot elevene.
Gjennomgang av skolens kjerneverdier, rutiner og regler: Suksess her kan måles ved å se på hvor godt disse verdiene, rutinene og reglene er internt forstått og implementert. Dette kan vurderes gjennom medarbeiderundersøkelse, samarbeid og konfliktløsning.
Interne kurs: Suksessen av disse kursene kan evalueres gjennom feedback fra personalet, samt observasjoner av endringer i undervisningspraksis eller andre relevante ferdigheter.
Sosiale og faglige sammenkomster: Hvis disse sammenkomstene er vellykkede, bør det være en forbedring i teamdynamikken og den psykologiske tryggheten blant personalet.
Goa skole
Konkrete tiltak på egen skole for å nå målene i utviklingsstrategien om organisasjonsutvikling
Vi skal styrke fellesprosjektet "Goa skole". Vi skal ha rutiner og rammeverk som fungerer. Videre skal vi utvikle en felles standard for klasseledelse, og vi skal ha skoleregler som alle forstår og håndhever.
Vi skal utarbeide en lokal utviklingsplan for skolen. Basert på Randabergskolens strategi, skal planen si noe om skolens ambisjoner og retning, og om hvordan vi skal jobbe for å nå målene våre. I et langsiktig perspektiv.
Konkrete kjennetegn på hvordan skolen ser at tiltakene over virker
Ståstedsanalyser og 10-faktorundersøkelsen.